De Passage 135 jaar

De Passage in Den Haag, de oudste overdekte winkelpassage van Nederland (1885), bestaat dit jaar 135 jaar. Een uniek jubileum van een bijzondere monumentale winkelpassage dat het gehele jaar wordt gevierd. Ter ere van het jubileum kijken we terug op 135 jaar geschiedenis, bijzondere verhalen en momenten.

In de afgelopen jaren hebben er een hoop veranderingen plaatsgevonden. Tegen het einde van de 19e eeuw groeide de bevolking sterk, zo ook in Den Haag. Het gevolg daarvan was meer vraag naar producten. Naast de gebruikelijke ambachts zaken (denk aan kleermakers, schoenmakers, zilversmeden etc.) kwam de detailhandel op. Er ontstonden straten met een gemixte variëteit aan winkels in plaats van een buurt of wijk met maar één ambacht. De Passage was het eerste overdekte gemengde winkelgebied in Den Haag. In deze periode is dan ook het woord ‘winkelen’ ontstaan, zo rond 1900. Naar Frans voorbeeld stalden de winkeliers hun producten uit, zodat het winkelend publiek ze zelf kon bekijken. Kopen werd daardoor niet langer verplicht in tegenstelling tot daarvoor. Ook het feit dat je veilig en beschut kon flaneren, maakte kopen vanaf dat moment een prettige ervaring.

Tijdens onderzoek naar de historie van De Passage zijn er bijzondere verhalen en personen naar voren gekomen. Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger op verschillende plekken een bioscoop in De Passage gevestigd was? Of dat de “derde arm”, het deel waarin Novotel is gevestigd, pas later in 1929 is bijgebouwd? Als je omhoog kijkt zie je duidelijk een verschil in de architectuur.

Wil je meer weten over de historie en de verhalen van De Passage? Kijk dan op www.depassage.nl/jubileum of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief delen we de bijzondere verhalen van De Passage met je. Heb je zelf nog mooie verhalen over De Passage die je wilt delen? Stuur gerust een mail naar: jubileum@depassage.nl.

De Passage is een unieke winkelpassage bestaande uit twee delen (1885 en 2014) met beiden hun eigen bijzondere architectuur. Met ruim 50 winkels is deze bijzondere winkelpassage een bezoek meer dan waard. De Passage bevindt zich middenin het centrum van Den Haag en is met het openbaar vervoer heel gemakkelijk te bereiken. Parkeergarages bevinden zich op loopafstand.

Deel dit ook op social media!

Meer relevante berichten

0
YOUR CART
  • No products in the cart.