Hoedententoonstelling Chapeau!

CHAPEAU!

Een verborgen schat uit de Haagse Passage komt weer tot leven: 2000 hoeden aan een mobiel.

In 2020 werd er in de leegstaande ruimte boven de voormalige hoedenwinkel Ladies Paradise in De Passage, een partij van maar liefst 3000 hoeden ontdekt. Ze lagen hier sinds de dag dat de fameuze hoedenwinkel de deuren sloot, zo’n 22 jaar geleden. De winkeliersvereniging Passage Belangen vroeg daarop de Haagse ontwerper Pink Steenvoorden van Einstein Design ‘iets’ met de hoeden te doen.  Met de installatie Chapeau! geeft Steenvoorden de vergeten hoeden hun grandeur terug.

In 1885, toen de Haagse Passage werd geopend, waren hoeden niet uit het straatbeeld weg te denken. Toen Ladies Paradise zich in De Passage vestigde, waren hoeden al iets geworden voor chique gelegenheden; menig Tweede-Kamerlid schafte er een hoed aan voor Prinsjesdag en koningin Juliana en koningin Beatrix behoorden tot de clientèle. De hoedenzaak had hoeden in alle soorten en maten, ook voor mannen. Een deel van de hoeden werd in eigen atelier gemaakt en Ladies Paradise telde dan ook 3 verdiepingen. Anno 2022 kun je aan de buitenzijde van De Passage de naam van de hoedenzaak nog altijd in gouden letters geschreven zien, tussen de ramen van restaurant De Luca in.

Ontwerper Pink Steenvoorden

Het was een van de leukste telefoontjes die ontwerper Pink Steenvoorden van Einstein Design kreeg: kun jij iets verzinnen met 3000 vergeten hoeden? “Ik wist meteen dat ik van goeden huize moest komen om tegen de indrukwekkende architectuur van De Passage op te kunnen. Daarom koos ik voor iets dat beweegt: een aantal levensgrote mobielen waaraan de hoeden speels dansen in die o zo monumentale ruimte. Een soort bewegende geschiedenis want veel van de hoeden dateren nog uit de jaren 50 en 60”. De hoeden zijn tot medio oktober te bewonderen in De Passage.

Pink Steenvoorden is licht-, decor- en 3d-ontwerper. Hij ontwierp bijvoorbeeld het interieur van stroopwafelwinkel Van Schaik in de Venestraat in Den Haag. Met zijn 12-persoons-lounge-schommel ZlowMotion exposeerde hij op de Dutch Design Week. Steenvoorden is directeur van Einstein Design: www.einsteindesign.nl

Deel dit ook op social media!

Meer relevante berichten

0
YOUR CART
  • No products in the cart.